Popis
Pôvod : je pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux dovezená do Chile. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v Chile sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ked v druhej polovici 19. storočia pustošila vinohrady v okolí Bordeaux fyloxéra, len málokto tušil, že je istý koniec pre odrodu carménere používanu na výrobu miestnych obľúbených červených vín. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa však podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Chile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou v práve v apeláciách Jižnej Ameriky. Odroda je dnes spolu s cabernetom a merlotom súčasťou veľkej čílskej trojice, z ktorej sa vyrábajú najlepšie červené vína krajiny.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100 % Carmenere
- Alkohol: 13,5 %
- Zvyškový cukor: 4,6 g/l
- Oblasť : Central Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Teplota kvasenia: 28-30 °C
- Alkoholové kvasenie: 7 dní v nerezovej cisterne
- Potenciál skladovania: 6 rokov
Organoleptická analýza :
- Farba: intenzívna červená až načernalá so slivkovým odtieňom
- Vôňa: intenzívna po lesných plodoch s jemnými náznakmi zemitej vône až kávy
- Chuť: je pekná celistvá , vyvážená s príchuťou sliviek, čerešni až višní.
- Podáva sa k tmavému aj bielemu mäsu, cestovinám a syrom pri teplote 16-18 °C.
Spracovanie: Ručný zber, veľmi neskorý, odstopkované a jemne zomleté . Priame nasadenie vybraných kvasiniek, 7-dňová alkoholová fermentácia pri teplote 28 – 30 °C v kadi z nerezovej ocele. 5-dňová postfermentačná macerácia, jablčno-mliečna fermentácia prebieha 100% prírodne. Dozreté víno sa prírodne odkalí, zasíri a nafľašuje.