Popis
Pôvod : Cabernet Sauvignon je pôvodne z oblasti Médoc pri rieke Gironda v severozápadnom Francúzsku. Bol popísaný už v časoch rímskej ríše, ale známym a rozšíreným sa stal až v 18. storočí. Rozšíril sa pomocou kardinála Richelieu hlavne v okolí Bordeaux. Postupne prenikal do celého sveta, severnej Afriky, Ameriky, Austrálie, Chile a Argentíny.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Cabernet Sauvignon
- Alkohol: 13.5 %
- Zvyškový cukor: 4,0 g/l
- Celková kyslosť: 4,75 – 5,60 g/l v C4H6O6
- Oblasť : Maule Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Teplota kvasenia: 28-30 °C
- Alkoholové kvasenie: 7 dní v nerezovej cisterne
- Potenciál skladovania: 6-8 rokov
Organoleptická analýza :
- Farba: intenzívna rubínová farba
- Vôňa: predstavuje intenzívnu a elegantnú zmes aróm s výraznými, jemnými odtieňmi vypracovanej kože, zrelých lesných plodov, vanilky, kakaa a kávy. Je veľmi rozmanitá, príjemná a celistvá.
- Chuť: intenzívna, plná. Obsahuje výrazné, ale príjemné triesloviny. Základom chute sú ťažké a drsné chuťové zážitky, kde výrazne nachádzame vanilku, kávové zrno, horkú čokoládu, dubové drevo s dochuťou až slivkového vína. Je dlhá a veľmi príjemná.
- Podáva sa k tmavému mäsu, pečenej divine a vyzretým syrom pri teplote 20 °C.
Spracovanie : Hrozno je po ručnom zbere okamžite spracované. Po jemnom zomletí prechádza procesom 48-hodinovej predfermentačnej macerácie za studena pri teplote 10 °C. Po použití vybraných kvasiniek prebieha alkoholová fermentácia pri teplote 24 °C. Rmut je pravidelne 4 krát denne premiešaný. Jablčno-mliečna fermentácia je 100% prírodná. Mladé červené víno sa potom síri a ukladá sa do barikových sudov z francúzskeho duba, kde zostáva po dobu 6-8 mesiacov. Po ideálnom vyzretí v sude víno fľašujeme.