Popis
Popis
Pôvod : Je francúzskeho pôvodu. Prvýkrát sa názov Merlau objavil v záznamoch z roku 1783. Pestuje sa najmä v oblasti Bordeaux v juhozápadnom Francúzsku v okolí rieky Girondy spolu s odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Rozšíril sa aj na Balkán, do Talianska, Chile, Kalifornie, Austrálie. Je jemnejší, guľatejší a hlavne menej bohatý na tanín ako Cabernet Sauvignon. Kvalitný Merlot poznáme podľa vône a chuti po ovocí (čerešne, višne, čierne ríbezle).
Technológia výroby:
- Hrozno: 100% Merlot
- Alkohol: 14 %
- Zvyškový cukor: 2,60 g/l
- Celková kyslosť: 5,55 g/l v C4H606
- PH: 3,41
- Oblasť : Centrál Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Teplota kvasenia: 28-30 °C
- Potenciál skladovania: 4-6 rokov
- Vyzrievanie: 60% vína v kontakte s francúzskym a americkým dubom po dobu 6 mesiacov.
Organoleptická analýza:
- Farba: rubínovo-červená s fialkastými odtieňmi.
- Vôňa: Aróma zrelého červeného ovocia, s nádychom korenia, tóny káva a sladký dub.
- Chuť: celistvá s plným telom s náznakmi lesného ovocia a čokolády.
- Podáva sa k špecialitám z bravčového, hovädzieho mäsa, divine, cestovinám a syrom pri teplote 16 – 18°C.