Popis
Pôvod: je neznámeho pôvodu ale prvé zmienky sú z Francúzska, kde sa stáročia pestuje už od 17. storočia. Je známy aj Sauvignon žltý a Sauvignon zelený, avšak Sauvignon Blanc má väčšie strapce.
Technológia výroby:
- Hrozno: 100% Sauvignon Blanc
- Alkohol: 13.5 %
- Oblasť : Valle Central
- Zber: Február
- Teplota kvasenia: 14-16 °C
- Alkoholové kvasenie: 20 dní v nerezovej cisterne
- Potenciál skladovania: 2-3 roky
Organoleptická analýza:
- Farba: bledo-žltá so zelenkavým odtieňom
- Vôňa: má intenzívnu arómu, kde nachádzame jablko, dulu. Je doplnená odtieňmi suchých tráv až žltého melóna.
- Chuť: ovocná a veľmi svieža, plná a perzistentná. Víno je svieže a vyvoláva príjemný pocit na podnebí.
Podáva sa k studeným misám, rybám, morským špecialitám a šalátom pri teplote 8 -10 °C.
Spracovanie: Ručný zber v ranných hodinách, vo februári pri dosiahnutí optimálnej zrelosti . Jemne lisované, odkalený mušt pri teplote 5-8°C, priame nasadenie vybraných kvasiniek, alkoholová fermentácia pri riadenej teplote 14-16 °C 20 dní. Dozreté víno sa po sírení, odkalení, prefiltrovaní a stabilizácii chladom nafľašuje.