Popis
Pôvod : je neznámeho pôvodu ale prvé zmienky sú z Francúzska, kde sa stáročia pestuje už od 17. storočia. Je známy aj Sauvignon žltý a Sauvignon zelený, avšak Sauvignon Blanc má väčšie strapce a priemerná úroda dosahuje až 8,5 tony z ha.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Sauvignon Blanc
- Alkohol: 13 %
- Oblasť : Maule Valley
- Zber: Február
- Zvyškový cukor: 4,4 g/l
- Celková kyslosť: 5,55 g/L C4H6O6
- Teplota kvasenia: 14-16 °C
- Alkoholové kvasenie: 20 dní v nerezovej cisterne
- Potenciál skladovania: 4 roky
Organoleptická analýza :
- Farba: bledo-žltá so zelenkavým odtieňom.
- Vôňa: má intenzívnu arómu, kde nachádzame jablko, dulu. Je doplnená odtieňmi suchých tráv až žltého melóna.
- Chuť: ovocná a veľmi svieža, plná a perzistentná. Víno je svieže a vyvoláva príjemný pocit na podnebí.
Podáva sa k studeným misám, rybám, morským špecialitám a šalátom pri teplote 8-10 °C.
Spracovanie :
Ručný zber v ranných hodinách, vo februári pri dosiahnutí optimálnej zrelosti . Jemne lisované, odkalený mušt pri teplote 5-8°C, priame nasadenie vybraných kvasiniek, alkoholová fermentácia pri riadenej teplote 14-16 °C 20 dní. Dozreté víno sa po sírení, odkalení, prefiltrovaní a stabilizácii chladom nafľašuje.