Popis
Pôvod : je pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux do vezená do Chile. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v Chile sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ked v druhej polovici 19. storočia pustošila vinohrady v okolí Bordeaux fyloxéra, len málokto tušil, že je istý koniec pre odrodu carménere používanu na výrobu miestnych obľúbených červených vín. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa však podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Chile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou v práve v apeláciách Jižnej Ameriky. Odroda je dnes spolu s cabernetom a merlotom súčasťou veľkej čílskej trojice, z ktorej sa vyrábajú najlepšie červené vína krajiny.
Technológia výroby:
- Hrozno: 100% Carmenere
- Oblasť : Central Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Alkohol: 13,5 %
- Teplota kvasenia: 14-16 °C
- Alkoholové kvasenie: 15 dní v nerezovej cisterne
- Potenciál skladovania: 2 roky
Organoleptická analýza:
- Farba: ružová
- Vôňa:. ľahká vôňa zrelých čerešní.
- Chuť: na jazyku pocítite jeho koncentrovanú ovocnú a okúzľujúco sviežu chuť.
Podáva sa pri teplote 8-10°C ako aperitív, výborne sa hodí aj k vegetariánskym jedlám.
Spracovanie: Ručný zber, odstopkované a jemne zomleté. 12-hodinová predfermentačná macerácia pri teplote 14-16 °C. Priame nasadenie vybraných kvasiniek, 16-dňová fermentácia pri teplote 15 °C v kadi z nerezovej ocele.