Popis
Pôvod : Pravdepodobne pochádza zo stredného východu, z Libanonu, kde sa nazýva Meroue alebo Obaideh. Pestuje sa hlavne v Burgundskej oblasti Francúzka. Bol rozšírený spolu s odrodou Rulandské Biele. Víno z odrody Chardonnay je korenisté, veľmi plné s elegantnými kyselinami a hlavne je vhodné k ďalšiemu vyzrievaniu vo fľaši. V súčasnosti je Chardonnay veľmi moderné a dobre predávané víno. Pri pestovaní je dôležité zabezpečiť teplú polohu a kvalitnú pôdu.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Chardonnay
- Alkohol: 13 %
- Celková kyslosť: 6,02 g/l v C4H606
- Oblasť : Central Valley
- Zber: marec
- Teplota kvasenia: 14-16°C
- Alkoholové kvasenie:20 dní v nerezovej cisterne
Organoleptická analýza :
- Farba: zlatisto-žltá so zelenkavým nádychom.
- Vôňa: veľmi jemná, hned v začiatku cítiť jemné ovocné arómy.
- Chuť: mierna chuť broskýň s kvetnatými tónmi a náznakmi slamy.
- Podáva sa k hydine, rybám a syrom pri teplote 10-12 °C.
Spracovanie :
Ručný zber, odstopkované a jemne sa narušia bobule. 12-hodinová macerácia pri teplote 10 °C. Priame nasadenie vybraných kvasiniek, fermentácia pri teplote 15 – 16 °C .Dozreté víno sa po sírení, čírení bentonitom , prefiltrovaní a stabilizácii chladom fľašuje.