Popis
Pôvod : Je francúzskeho pôvodu. Prvýkrát sa názov Merlau objavil v záznamoch z roku 1783. Pestuje sa najmä v oblasti Bordeaux v juhozápadnom Francúzsku v okolí rieky Girondy spolu s odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Rozšíril sa aj na Balkán, do Talianska, Chile, Kalifornie, Austrálie. Je jemnejší, guľatejší a hlavne menej bohatý na tanín ako Cabernet Sauvignon. Kvalitný Merlot poznáme podľa vône a chuti po ovocí (čerešne, višne, čierne ríbezle).
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Merlot
- Alkohol: 13,0 %
Oblasť : Bodegas Tagua Tagua
Zber: Apríl – Máj
Teplota kvasenia: 28-30 °C
Alkoholové kvasenie: 7 dní v nerezovej cisterne
Organoleptická analýza :
- Farba: rubínovo-červená s fialkastými odtieňmi.
- Vôňa: svieža s ovocnými odtieňmi čerešne.
- Chuť: celistvá s plným telom s náznakmi lesného ovocia a čokolády.
- Podáva sa k špecialitám z bravčového, hovädzieho mäsa, divine, cestovinám a syrom pri teplote 16 – 18°C.
Spracovanie : Ručný zber, veľmi neskorý, odstopkované a jemne zomleté . Priame nasadenie vybraných kvasiniek, 7-dňová alkoholová fermentácia pri teplote 28 – 30 °C v kadi z nerezovej ocele. 5-dňová postfermentačná macerácia, jablčno-mliečna fermentácia prebieha 100% prírodne. Dozreté víno sa prírodne odkalí, zasíri a nafľašuje.